30 липня Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

30 липня всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Зображення 1Торгівля людьми - це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук торговців людьми як у своїх країнах, так і за кордоном. При цьому страждають усі країни, будь то країна походження, транзиту або призначення. Рабство як в стародавній, так і сучасній формі - явище не тільки ганебне; це, за словами борця за скасування рабства Джона Уеслі, "огидна сукупність всіх гидот", якій немає місця в нашому світі.


У 2010 році Генеральна Асамблея прийняла Глобальний план дій по боротьбі з торгівлею людьми, закликавши уряди в усьому світі вжити скоординовані та послідовні заходи, аби перемогти це зло. План передбачає інтеграцію боротьби з торгівлею людьми в більш широкі програми ООН для того, щоб прискорити темпи розвитку і підвищити ступінь безпеки в усьому світі. Одним з найважливіших положень Плану є створення цільового фонду ООН для добровільних внесків на користь жертв торгівлі людьми, особливо жінок і дітей.
20 вересня 2011 р. Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про протидію торгівлі людьми", у якому визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми; повноваження органів виконавчої влади під час здійснення заходів з протидії торгівлі людьми; механізм запобігання торгівлі людьми, боротьби з нею, надання допомоги та захисту постраждалим особам. Також закон визначає права постраждалих від торгівлі людьми осіб, які звернулися за допомогою; засади міжнародного співробітництва у сфері протидії торгівлі людьми. Крім того, передбачено посилення відповідальності за правопорушення, пов`язані з торгівлею людьми.
У 2013 році Генеральна Асамблея провела зустріч на високому рівні для оцінки ходу здійснення Глобального плану дій. Держави-члени також прийняли резолюцію A / RES / 68/192, проголосивши 30 липня Всесвітнім днем боротьби з торгівлею людьми і заявивши, що в такий день необхідно "підвищувати обізнаність про стан жертв торгівлі людьми і заохочувати і захищати їх права".
На сьогоднішній день Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації міграції, понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.
Аналіз ситуації щодо торгівлі людьми в Україні доводить, що складна економічна ситуація в країні та брак можливостей працевлаштування спонукає значну частину населення до виїзду зі свого регіону, часто за кордон, у пошуках прибуткової діяльності, адже особи у складній економічній ситуації можуть прийняти майже будь-яку пропозицію без обговорення деталей працевлаштування, яку отримують з неперевірених джерел, що часто робить їх легкою здобиччю для торговців людьми.
На щастя в нашому місті за офіційними даними поліції не зареєстровано правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми, проте це не значить, що дана проблема не актуальна.
Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли:
• Вас позбавляли вільного пересування та спілкування з родиною, відібравши Ваші документи;
• Вас примушували відробляти неіснуючі борги;
• Вас втягнули у злочинну діяльність шляхом примусу, шантажу або насильства
– є підстави вважати, що ви стали жертвою торгівлі людьми.
Законодавством України таким особам гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.
Більш детальну інформацію про:
- ризики потрапляння громадян у ситуацію торгівлі людьми;
- порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
- види допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми;
- перелік установ, закладів, служб та організацій, які надають допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми;
- контакти відповідальних посадових осіб за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та громадських організацій, які працюють у цій сфері, можна отримати, звернувшись до управління праці та соціального захисту населення за адресою: м. Покров, вул. Горького, 5 (кабінет № 10), та за телефоном: 4-15-51
Консультацію з питань протидії торгівлі людьми можна отримати також, звернувшись на Національну безкоштовну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0(800)-505-501 (зі стаціонарних телефонів) та "527" (для абонентів Київстар, Vodafone UA, Life).

 

 Начальник управління Т.М.Ігнатюк.