21 червня - річниця сенсаційної знахідки Бориса Мозолевського

Околиці сучасного Покрова — колиска одного з найцінніших артефактів, знайдених на території України.

Сьогодні, о 14:30 — стало рівно 53 роки, як у районі Шевченківського кар'єру у скіфському кургані Товста Могила експедицією інституту археології під керівництвом Бориса Мозолевського було знайдено золоту Пектораль.

Цю незабутню мить археолог зафіксував так: “Моя фантазія виявилася надто убогою, щоб уявити собі щось подібне до розкопок. І я впевнений , що не тільки моя”.

Пектораль справді потрібно бачити. За своїми художнім значенням, технічним виконанням та смисловим навантаженням пектораль вважається одним з найяскравіших світових шедеврів античності.

Нині вона зберігається у фондах Національного музею історії України. В експозиції музею можна побачити її гальванічну копію, а оригінал іноді демонструють на виставках.

За однією з версій, чоловічу прикрасу створили давньогрецькі майстри для скіфського царя. Вона повністю виготовлена з якісного золота за допомогою десятків технологічних операцій. Дослідники мають кілька версій щодо символізму цього шедевру: модель Всесвіту в розумінні скіфів, карта скіфських володінь і календар.

Після розкопок Товстої Могили Мозолевський став одним з найавторитетніших дослідників скіфських курганів. Видатного українця, якого чимало пов'язує з нашим містом, щиро шанують у Покрові. Чимало експонатів, що свідчать про перебування легендарного археолога зберігається у експозиції міського музею. Борис Миколайович — Почесний громадянин міста, його ім'я носить прекрасний парк та одна з вулиць міста, установлено меморіальні дошки.

День народження Мозолевського та день літнього сонцестояння, коли було віднайдено Золоту Пектораль — ніколи не залишаються непоміченими для мешканців міста. Заклади культури нагадали про знакову подію, яка пов'язана з нашим краєм, чудовим майстер-класом. Музейники запропонували дітям виготовити та оздобити прикраси у вигляді пекторалі із запашних степових трав, якими так захоплювався Борис Мозолевський. Також працівники культури підготували тематичну фотозону. Світлини зі скіфською тематикою залишать пам'ять про сьогоднішній день.

Прес-служба міського голови.