Покров вшанував пам'ять героїв Другої світової, партизан та підпільників

 

Сьогодні покровчани ішли до меморіалів, згадуючи земляків, які у роки окупації стали до партизанських лав, захищаючи свою землю від ворога. Червоні осінні квіти замайоріли біля пам’ятного знаку селища Рудник, меморіалу Шолохового, де вибито імена учасників підпільного руху.

У далекому 1941 році територія нашого краю й міста стала плацдармом народної війни. У Дніпровських плавнях діяли загони, найкрупніші дислокувалися у Нікополі, Покровському, Старому Куті, Апостоловому і на руднику ім. Орджонікідзе, де групи патріотів чинили диверсії проти нової влади. За даними дослідників, восени 1941-го в них налічувалося близько тисячі бійців. Окремі угрупування народних месників заявляли про себе чи не в кожному населенному пункті. Осінь 43-го можна вважати датою народження славнозвісного загону, на чолі з Макаром Лукичем Ткачовим. Підпільники наближали перемогу, чинили диверсії на залізницях, марганцевих копальнях, карали зрадників, звільняли військовополонених, рятували молодь від страшної долі остарбайтера. Відволікали німців в час наближення наших військ до Дніпропетровщини. Ціною власної крові виборювали мир, а її було пролито немало безкрайніми Дніпровськими кручами. Сиві плавні стали місцем не лише історичної народної баталії, а й страшної розправи.

У грудні 43-го, за декілька місяців до приходу наших військ, легендарний загін налічував усього 150 бійців, вцілілих у каральних операціях, набігах калмицького кавалерійського корпусу. Гестаповські катівні так і не звільнили десятки патріотів, деяким з яких не було і сімнадцяти. Назавжди забрали жителів селищ, ув’язнених за підозрою у допомозі партизанам. Вціліти, дочекатися регулярних частин, вдалося одиницям. Вириваючись з оточення, народні месники поповнювали лави діючої армії, звільняючи свій край та ідучи далі дорогами війни. Нікопольсько-Криворізька наступальна операція поставила крапку у трирічній самовідданій боротьбі солдат однієї з перших партизанських баз на півдні України.

Сьогодні цю трагічну сторінку згадували у закладах культури й освіти, міському народному історико-краєзнавчому музеї, де діє експозиція, присвячена народній визвольній боротьбі.

Прес-служба міського голови.