До уваги роботодавців!

Законом України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.1991 р № 875-XII зі змінами (далі – Закон № 875) встановлено, що з метою реалізації творчих і виробничих здібностей особи з інвалідністю мають право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом. Для роботодавців, в свою чергу, встановлено вимоги по створенню робочих місць для працевлаштування таких осіб у розмірі, не меншому за встановлений норматив. На сьогоднішній день ці законодавчі вимоги є актуальними для всіх без винятку роботодавців, в штаті яких протягом звітного періоду працювало вісім і більше осіб, оскільки їх невиконання тягне за собою застосування штрафних санкцій в чималих розмірах.

Звертаємо Вашу увагу на те, що наказом Мінсоцполітики України від 27.08.2020 №591 затверджено нову форму звітності № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю».

Для роботодавців встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі:

  • 1 робочого місця – якщо в роботодавця працює від 8 до 25 осіб;
  • 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік – якщо працює 25 і більше осіб (ч. 1 ст. 19 Закону № 875).

Контроль  за виконанням нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю, а також за своєчасністю реєстрації роботодавців у Фонді, подання ними Звіту за формою № 10-ПОІ згідно з ч. 8 ст. 19 Закону № 875 покладено на Головне управління Держпраці. За невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, установленого ст. 19 Закону № 875, за підсумками року роботодавці зобов'язані сплатити адміністративно-господарські санкції (далі - санкції) за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте нею (ст. 20 Закону № 875).

Пощастило в цьому питанні лише установам, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (ч. 1 ст. 20 Закону № 875). На них адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу не накладаються.

Начальник управління праці та

соціального захисту населення  Т.М. Ігнатюк