“Золото скіфів”. У Покрові віддали шану 49 річниці знайдення золотої “Пекторалі”

 

Територія нашого краю ховала в собі величезну кількість давніх загадок і таємниць. Відкриття останніх навіки вписало Покров до історії вітчизняної та світової археології.
21 червня виповнилося 49 років від того часу, коли експедицією інституту археології АН УРСР під керівництвом Бориса Мозолевського у скіфському кургані Товста Могила було знайдено унікальну золоту пектораль - нагрудну прикрасу скіфського царя.


До річниці цієї непересічної події заклади культури Покрова підготували цікаву та насичену програму. Зокрема, в народному краєзнавчому музеї ім. Миколи Занудька зберігається багато матеріалів, які розповідають про події, пов’язані з розкопками, діяльністю Бориса Мозолевського. Тут відвідувачі можуть познайомитися з документами, фотографіями, газетними вирізками, спогадами очевидців. Працівники музею зробили так, аби навіть в умовах карантинних обмежень покровчани та гості міста мали можливість ознайомитися з історією наших пращурів-скіфів в дистанційному режимі.


Минулої суботи в оновленій залі скіфського періоду було підготовлено театралізовану екскурсію з яскравими костюмами та історичним антуражем. Учасники читали вірші, написані Борисом Мозолевським, розповідали, як творець пекторалі зобразив у орнаменті вірування та побут скіфів. Екскурсовод музею Людмила Карандєй наголосила, що наше місто стало особливо близьким і рідним для Бориса Мозолевського. Видатний археолог проводив тут розкопки аж до 1991 року. Тож пам'ять про цю унікальну людину і вченого свято зберігається у Покрові. У тому числі його іменем названо центральний парк.
Ознайомитися з театралізованою екскурсією можна на сторінці музею у “Фейсбуці”.



Цікаву та інформативну програму до річниці видатної археологічної знахідки підготували і бібліотеки Покрова. На своїх сторінках вони презентували книжково-ілюстративні виставки, поділилися унікальними світлинами, розповіли про наявну літературу, яка пов'язана з цією подією.


Тож сьогодні, завдяки сучасним технологіям, ми усі можемо доторкнутися до унікальної історії “золота скіфів”. І навіть не виходячи з дому, відчути той зв'язок поколінь, який усе життя зберігав у своєму серці останній романтик скіфського степу, великий археолог Борис Мозолевський.
Прес-служба міського голови.