22 липня Урядом прийнята постанова про зміни у наданні державних соціальних допомог, зокрема і матерям одиначкам.

Порядок надання допомоги одиноким матерям буде такий самий, як порядок надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Це означає, що з 01 липня 2020 р. допомога одиноким матерям не призначається:

  •  якщо особа не працювала, не навчалась, не перебувала на обліку в центрі зайнятості протягом трьох місяців періоду, за який беруться доходи;
  • якщо особа протягом 12 місяців здійснила купівлю земельної ділянки, авто, квартири на суму, яка перевищує 50 000 грн.
  • якщо у володінні особи є інше житло, квартира, крім житла, що розташоване на тимчасово окупованій території;
  • якщо у володінні сім’ї є понад один транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше 15 років.

Проте у порядку надання державної допомоги одиноким матерям є виключення:

1) на один шестимісячний строк може бути призначено допомогу одинокій матері, якщо це є родина багатодітна і якщо звернення відбулось протягом липня-грудня 2020 року, тобто в цьому році один раз дана родина може скористатися правом на отримання допомоги одиноким матерям. Один раз!

2) якщо в складі сім’ї є інваліди, які потребують стороннього догляду або особи, у яких є довготривала хвороба – таким родинам допомога може бути призначена на два шестимісячних періоди, але з перервою в шість місяців. Тобто на шість місяців призначаємо, потім перерва в шість місяців, і далі даємо ще на пів року. І на тому все!

Закликаємо правдиво заповнювати всі пункти декларації, які стосуються майнового стану: інше житло, наявність транспорту, придбання протягом попередніх 12 місяців, бо допомога буде призначена, але після того всю цю інформацію буде перевірено. Якщо буде виявлено, що надана інформація була недостовірною, то сума призначеної допомоги підлягатиме поверненню заявником.